Îmbrăcăminte de compresie pentru sport și în viața de zi cu zi

Imbracaminte de compresie LIPOELASTIC

Oricine face sport în mod frecvent sau este în general în mișcare cunoaște prea bine senzația de întindere musculară.

Articolele de îmbrăcăminte de compresie pot fi utile în sport, dar și în viața de zi cu zi, pentru a ușura mușchii și articulațiile, pentru a susține regenerarea și pentru a crește performanța.

Ce este îmbrăcămintea de compresie?

Când spunem îmbrăcăminte de compresie, probabil că vă gândiți la ciorapii compresivi sau ciorapii medicinali pentru femeile în vârstă. Această asociere nu este în mod fundamental greșită, dar compresia este folosită mult mai mult în zilele noastre. Este, de fapt, o îmbrăcăminte funcțională care se potrivește strâns și exercită o ușoară presiune asupra mușchilor. Acest lucru susține mușchii și îi face mai eficienți, fiind și motivul pentru care îmbrăcămintea de compresie este deosebit de populară printre sportivi. De exemplu, există pantaloni de compresie și jambiere care comprimă și întăresc mușchii picioarelor, stimulând în același timp fluxul sanguin. Același lucru este valabil și pentru cămășile de compresie, bineînțeles, cu excepția faptului că aici sunt susținuți mușchii din partea superioară a corpului și din brațe. Materialul prelucrat este flexibil și elastic și se potrivește corpului ca o a doua piele. Îmbrăcămintea de compresie este utilizată, de exemplu, sub formă de bustiere compresive, corsete modelatoare, mâneci de compresie sau șosete de compresie, în diferite situații:

  • În viața de zi cu zi
  • În domeniul medical
  • În sporturile profesioniste și hobby
Sutiene si bustiere postoperatorii

Care sunt beneficiile hainelor de compresie pentru sport și viața de zi cu zi?

Funcția de bază a hainelor de compresie este de a exercita o presiune ușoară, stimulând astfel fluxul sanguin în vene și ajutând mușchii să lucreze. Aceasta are alte funcții în cele trei domenii de utilizare diferite.

Îmbrăcăminte de compresie în viața de zi cu zi

Îmbrăcămintea de compresie cel mai des utilizata in viata de zi cu zi sunt ciorapii medicinali de susținere sau ciorapii compresivi. În timpul perioadelor lungi de stat în picioare sau în șezut, compresia ușoară poate preveni picioarele grele și obosite și chiar are un efect preventiv împotriva venelor de tip păianjen și a venelor varicoase. În cazul venelor varicoase, venele sunt supraîntinse, ceea ce întrerupe sau încetinește într-o anumită măsură fluxul de întoarcere a sângelui. Pentru a susține venele și fluxul sanguin, se folosesc ciorapi și manșete de compresie. Un efect secundar plăcut este faptul că picioarele par mai subțiri și mai ferme datorită presiunii uniforme.
Dacă aveți întrebări cu privire la tipul de compresie potrivit pentru nevoile dumneavoastră, vă rugăm să discutați cu un medic.

Îmbrăcămintea de compresie în medicină

Ciorapii medicali de compresie fac parte din terapia de bază pentru bolile vasculare și afectiunile venoase, precum și pentru limfedem și lipoedem sau sunt utilizați pentru profilaxia trombozei. Acestea sunt un ajutor medical care poate fi prescris de un medic, dacă este necesar. Îmbrăcămintea de compresie este folosită în mod obișnuit după liposucție sau în cazul lipedemului. Liposucția este una dintre cele mai frecvente operații estetice, dar este, de asemenea, adesea utilizată ca terapie pentru lipedem – în special atunci când tratamentul conservator nu ajută suficient. Aceasta constă într-o combinație de drenaj limfatic efectuat de un profesionist și purtarea de articole de compresie.

După liposucție, țesutul adipos subcutanat este redus și trebuie redistribuit. După procedură se prescriu adesea articole de compresie pentru a preveni umflăturile și pentru a ajuta țesuturile să se vindece.

Îmbrăcăminte sport de compresie

Pe lângă efectul asupra circulației sângelui, imbracamintea de compresie are un efect pozitiv asupra performanței în timpul activitatii fizice cat si in perioada de recuperare dupa antrenament. De exemplu, cu ajutorul unor haine speciale de compresie, vă puteți antrena mai mult decât de obicei, cu mai putin efort. Regenerarea musculară este accelerată, susceptibilitatea la leziuni sportive, cum ar fi întinderea, ruperea fibrelor și leziunile articulare, este redusă. Chiar și după o accidentare, îmbrăcămintea de compresie vă poate ajuta să faceți mai multă mișcare fără a vă suprasolicita mușchii.

Care sunt avantajele îmbrăcămintei de compresie?

Compresia în timpul sportului poate fi un sprijin nu numai pentru începători care, de exemplu, încep să alerge și își dezvoltă mai întâi mușchii corespunzători. Este, de asemenea, utilă pentru sportivii avansați și experimentați. Îmbrăcămintea de compresie prezintă avantaje pentru sporturile de anduranță care necesită o solicitare constantă a mușchilor (de exemplu, alergarea sau ciclismul), precum și pentru antrenamentul de forță:

  • Îmbunătățirea circulației sângelui. Presiunea uniformă din exterior favorizează circulația sângelui în mușchi și în țesuturile din jur.
  • Îmbunătățirea performanțelor. Promovarea recuperării musculare ajută la menținerea performanțelor atletice la același nivel pentru perioade mai lungi de timp.
  • Prevenirea rănilor. Mai ales vara, mușchii sunt mai predispuși la crampe din cauza pierderilor crescute de lichide și minerale. Îmbrăcămintea sportivă cu compresie este, prin urmare, deosebit de utilă în timpul sportului pe timp de căldură.
  • Regenerare. Îmbrăcămintea de compresie oferă o presiune ușoară pentru a ajuta mușchii să se contracte. După sport, aceștia se pot regenera mai repede – leziunile musculare cauzate de suprasolicitare sunt prevenite în mod eficient.